A “Többet csinálni, mint amennyiért fizetve vagy” szokása

Vezetés közben (és néha munka közben is) gyakran hallgatok üzleti témájú hangoskönyveket. Legújabb “kedvencem” Napoleon Hill: A siker törvénye című könyve, amelyet egy Motivátor társam, Skultéti Ilona inspirációjára kezdtem el hallgatni. 

Ilona azt is mondta annak idején, hogy majd meséljem el neki, hogy melyik rész volt az, amelyik a legjobban megfogott. 

Ez a gondolat, a “Többet csinálni, mint amiért fizetve vagy” szokása. Olyan szerencsés vagyok, hogy több olyan dologban is tudok másoknak segíteni, amit ők vagy nem szeretnek csinálni, vagy pedig olyan bonyolultnak látnak, hogy úgy érzik, kellene egy ember, aki fogja a kezüket. Egy ideje úgy gondolok a szakmámra, mint segítő foglalkozásra. Azért vagyok, hogy segítsek az embereknek.

Vannak barátaim, akik most már magabiztosan mernek hozzám fordulni egy-egy adózási kérdésben, mert nem érzik “cikinek”, hogy bár sikeres vállalkozók, üzletemberek, de nem tudnak, nem is tudhatnak mindent naprakészen az adójogszabályokból. Nem is az ő dolguk ezzel foglalkozni! Nekem pedig nagyon jó érzés “rendet tenni”, és úgy lefeküdni aznap, hogy egyik vagy másik üzleti partnerem, barátom meg tudott hozni egy felelős döntést a cégében úgy, hogy minden információ a rendelkezésére állt. Ezért (is) szeretem a szakmámat. A pénzügyet, adózást egyébként is egy “támogató” szakmának tartják, ami azért van, hogy a cégtulajdonosok tudjanak az üzletépítéssel foglalkozni. Az is fontos számomra, hogy nőként is megtaláltam azt a területet, amiben támogatni tudom a cégvezetőket, akik döntő többségükben férfiak. 

Néhány éve jöttem rá erre, hogy nőként mi az én dolgom a vezetésben, és már néhány esetben sikeresen gyakorlom is ezt. Ha velem indulsz el tárgyalni, biztos, hogy tudni fogod, hova és mikor kell menni, azokkal és annyi ideig fogunk beszélgetni, akikkel és ameddig éppen kell, maximálisan hatékonyak leszünk, mert minden infót összeszedtem és elküldtem neked előzetesen e-mailben, sőt meg is beszéltük a főbb pontokat.

Itt vagyok, támogatlak a szakmaiságommal. És nem mint asszisztens, hanem mint egyenlő üzleti partner. Persze ez nem működik mindig egyszerűen, és néha nehéz levetkőzni a “mindig mindent jobban tudok” attitűdöt és a háttérbe húzódni, de alapvetően ez a célom, hogy jó érzéssel el is fogadják a segítségemet.

És hogyan vagyok ezért megfizetve?

A “bőséges csere” által. Sosem csörög a pénztárgép ilyenkor a fejemben, és eszembe sem jut, hogy ezt a szolgáltatást “beárazzam”. Mégis mindig megjön az ára annak, ha többet csinálok, mint amiért fizetve vagyok. Egészen a könyv meghallgatásáig nem is gondoltam bele ebbe, és bizony volt olyan, hogy nem éreztem jól magam ettől. Mert mindenhonnan az jön, hogy “igenis kérd el az árát”, és az összes könyvelői, adótanácsadói fórumon azt olvasom, hogy balek vagy, ha nem kérsz mindenért külön pénzt.

Én viszont nem így működöm. Nem könyvelő vagyok, hanem gazdasági tanácsadó. Beleteszek mindent, sokszor olyan területeken is, ami nem hozzám tartozik. Rendbe tesszük a munkaszerződéseket. Felhívom a figyelmedet egy pályázati lehetőségre, hozok egy marketing, sales, adatvédelmi vagy IT szakembert, ha úgy látom, hogy szükség van rá. Megcsinálom a saját adóbevallásodat. A KATA-s vállalkozásodét is. Átnézem a cégedet akkor is, ha nem az én ügyfelem vagy, és felhívom a figyelmedet a hibákra. Néha kéretlenül is segítek.

És megjön a “fizetség” azáltal, hogy a cég másik tulajdonosa is hozzám hozza a cégét, vagy ajánl valakinek, aki problémákkal küzd ezen a területen. És jó érzés nekem is és az ügyfelemnek is, hogy bízhat bennem és tudja, hogy tulajdonosi szemlélettel vigyázok a pénzére.

2021.02.28.