ALTERNATÍV ADÓZÁSI MÓDSZEREK 1. – ELMAGYARÁZOM, MIÉRT NEM JÓ A SZOMSZÉD ERZSI NÉNI GYÓGYSZERÉT BEVENNI!

PÉNZFORGALMI ÁFA

Gyakran hallani azt, hogy valaki egy haverok közti sörözés alkalmával meghallja a „tuti adózási módszert”, amivel neki ezután sokkal több pénz marad a zsebében. Elrohan a könyvelőhöz, hogy neki is ez kell!

Nos, ez nagyjából olyan, mint amikor a szomszéd Erzsi néni gyógyszerét vesszük be, mert a kerítés mellett megtárgyalva a témát neki is majdnem ugyanolyan panaszai vannak, mint nekünk.

Ez a gondolkodás (a szomszéd megmondja a tutit) egy cég életében is veszélyes lehet.

Hiszen minden cég működése, vevőköre más és más, és nem biztos, hogy egy adózási mód választása ÜZLETILEG is előnyös neked!

HOGY MIÉRT?

A pénzforgalmi ÁFA példáján keresztül megmutatom neked!

Ne izgulj, neked ehhez nem kell érteni, te foglalkozz csak az üzlettel! Ha jó a könyvelőd, aki ÜZLETI SZEMLÉLETTEL IS GONDOLKODIK, és rendszeresen beszélgettek is, meg fogja találni a neked legjobb adózási módszert!

Nézzük akkor a pénzforgalmi elszámolást!

KINEK ELŐNYÖS?

A pénzforgalmi adózás lényege, hogy a pénzforgalmi elszámolást választó adóalany mint eladó akkor fizet adót, amikor megkapja az ellenértéket és olyan mértékben, amilyen mértékben az ellenértéket megkapta.

Ez nyilvánvalóan azoknak előnyös, akik „NAGY” vevőkkel dolgoznak, és kénytelenek elfogadni a 30, 60, esetleg 90 napos fizetési határidőt, mivel addig nekik nem kell a vevői számla ÁFA-tartalmát befizetniük, amíg azt a vevő ki nem fizeti.

Ez eddig nagyon jól hangzik, igaz? Lássuk kicsit bővebben a feltételeket és a hátrányokat is!

KINEK LEHET?

Kisvállalkozásoknak és középvállalatoknak.

Hogy ki minősül kis- és középvállalkozásnak, arról a 2004. évi XXXIV. törvény 3. § határozza meg.

A törvény szövege szerint KKV az a vállalkozás, amelynek

a) összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és

b) éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Az értékek vizsgálatánál a partner és kapcsolódó vállalkozásainak adatait összevontan kell figyelembe venni, nem elég, ha a vállalkozás önmagában megfelel a fenti kritériumoknak.

– a bevétel a tárgyévet megelőző évben és várhatóan a tárgyévben kevesebb mint 125 millió HUF (itt már nem kell összesíteni a partner és kapcsolódó vállalkozások adatait)

NA ÉS A HÁTRÁNYAI:

Akár versenyhátrányt is jelenthet, ha a vevő nem szeretne osztozni a pénzforgalmi elszámolású adóalany ˝komfortjában˝.

Mivel a vevő is ugyanúgy a tőlünk befogadott számla ÁFA-tartalmát akkor helyezheti levonásba, ha kifizette azt.

Általában a vevőknek az áru,- vagy szolgáltatás megrendelésekor sejtelmük sincsen arról, hogy a szállítójuk esetleg e kivételes szabály szerint számolja el az áfát, arról meg főleg nincs tudomásuk, hogy ez a kapcsolat őket esetleg hátrányosan is érintheti.

A vevőnél és nálunk is plusz adminisztrációs teher a pénzforgalmi ÁFA szerint adózó számla – mindig figyelni kell a kifizetést, szemben a hagyományos „teljesítési időpont” szerinti levonással.

A pénzforgalmi adózás választásának feltételeit folyamatosan vizsgálni kell.

Ezért érdemes a Erzsi néni és Józsi haverunk helyett a könyvelővel megbeszélni, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek cégünkben egy-egy adózási mód választásának.