A FIGYELMES KÖNYVELŐ

Miről ismered meg a FIGYELMES KÖNYVELŐT?

Arról, hogy helyes szemüvege van, szigorúan néz, és laptop van a kezében?

Nem egészen 😊

Hétről hétre az új ügyfelektől elképesztő történeteket hallok, és sajnos az anyag átvételekor szembesülünk is azzal, hogy ezek nem az ügyfél által kitalált történetek…

Miért fontos, hogy FIGYELMES KÖNYVELŐD legyen?

ÁFA AZ ABLAKBAN #

Van egy kis cég, aki még feltörekvőben van, szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Az anyag átvételekor még nem is láttunk nagy problémát, bár nyilván nem véletlen volt a váltás. A cég rendszeresen vásárol külföldről szoftvereket. Elkezdtük feldolgozni az anyagot, és kiderült, hogy az Amazon számlák ÁFÁ-san lettek kiállítva. Sok cégnél látjuk, hogy egy szoftver előfizetéskor nem adják meg a közösségi adószámukat a külföldi vásárláskor. Miért nem helyes gyakorlat ez? Az Amazon helyesen járt el, hiszen neki nem dolga vizsgálni, hogy a partner magánszemély-e vagy cég, van-e adószáma vagy nincs. Ők a rendelkezésre álló adatok alapján állítják ki a számlát, jelen esetben ÁFÁ-val megnövelten. Ami a cégnek azért nem jó, mert a felszámított ÁFÁ-t ő nem tudja visszaigényelni, mivel az ő „hibája”, hogy a számla így lett kiállítva – egyébként is ilyen esetben a külföldi ország adóhatóságához kell (ene) fordulni. A számla ÁFA tartalma kb. 30.000 Ft/hó, ami évi 360.000 Ft, és ez így megy négy éve, ez már 1.440.000 Ft. Ez már egy komoly összeg, főleg, hogy teljesen felesleges volt kifizetni.

Az előző könyvelő nem szólt, hogy ez így nem helyes. Most így utólag már nehéz mit tenni, annyit tudtunk javasolni, hogy a közösségi adószám megadásával visszamenőlegesen kérje az ügyfél a számlák javítását. Biztos, hogy ezek után erre a jövőben nagyon oda fog figyelni, és természetesen mi is.

NEHÉZ PÉNZÜGYI HELYZET #

Szintén kisebb cég, a tulajdonos bizonyos okok miatt a 2023-as évben nem tudott annyi bevételt termelni. A könyvelő kérdés nélkül beadta az elég magas összegű ÁFA bevallásokat, így a cég mivel nem tudta befizetni, kisebb „adósságcsapdába” került, ezáltal a megbízható adózók közül is kikerült. Milyen lehetőségek vannak, ha egy cég átmenetileg nehéz pénzügyi helyzetben van?

  • A megbízható adózó bizonyos adónemekre (pl. ÁFA) évente egyszer, 3 millió Ft-ot meg nem haladó adótartozásra 12 havi kamatmentes részletfizetést kérhet, indoklás és vizsgálat nélkül.
  • Az önkormányzatoknál iparűzési adó fizetésre is lehet részletfizetést, illetve fizetési halasztást kérni.
  • Pénzforgalmi ÁFA: 125 millió Ft-ot meg nem haladó éves árbevételig lehet választani. Kinek jó? Aki nagy vevőkkel dolgozik, mert csak akkor kell a számla ÁFA tartalmát befizetni, ha a vevő kifizette a számlát (viszont a levonható adót is csak akkor helyezhetjük levonásba, ha fizettünk a szállítónak). Kicsit több adminisztrációt igényel, de megéri megnézni, hogy ez jó lehet-e a cégnek.

Ennek az ügyfelünknek úgy tudtunk segíteni, hogy 2024-től átléptettük pénzforgalmi ÁFÁ-ba, és megnézzük, hogy ebben a helyzetben milyen részletfizetési lehetőségek vannak. Kevesen tudják, hogy ha valaki kiesik a megbízható adózói körből, ez is lényegesen nehezebbé válik, mivel alapos indoklás, naprakész könyvelés, alátámasztó dokumentumok szükségesek.

SZÁMLAVADÁSZAT #

Viszonylag nagy árbevételű cég, visszaigényelhető ÁFÁ-val. Amikor átvettük a könyvelést, teljesen meg voltak döbbenve, hogy miért kérjük el a bejövő számlákat. Eddig nem kérte tőlük ezeket senki…No comment. Igaz, hogy a média tele van azzal, hogy már a NAV fogja a cégek helyett megcsinálni az adóbevallást, mert minden adatot látnak. Hogy is van ez valójában?

Igen, mi is a NAV adatokból dolgozunk, DE ahhoz, hogy a számlán lévő ÁFA levonásba helyezhető legyen (és ha nincs ÁFA, a költség elszámolható), ahhoz szükség van a számlaképre. Mivel kezd az adóhatóság, ha ellenőrzés van? Küldjük be a számlákat. Magyarul számlakép nélkül NEM KÖNYVELJÜK a számlát, hiába látjuk a NAV adatok között. Mert mi „kockák” vagyunk, és figyelünk arra, hogy a könyvelés a jogszabályoknak megfelelően történjen. Nem mondom, hogy minden esetben „szeretnek minket” az ügyfelek, amikor kapnak egy több száz soros listát, hogy milyen számlák hiányoznak.

Miért éri meg a „számlavadászat”?

  • Biztonságosan visszaigényelhetjük az ÁFÁT, állunk elébe az esetleges ellenőrzésnek, hiszen minden számla a rendelkezésünkre áll.
  • Sajnos, ha nem lesz meg a számla, azt a költséget tulajdonosnak meg kell térítenie a cég részére, azaz ki kell fizetnie.
  • A cég minden költséget el tud számolni, így adót tudunk spórolni.

Így ennél a cégnél – mivel begyűjtöttük az összes számlát – elkezdtük visszaigényelni az ÁFÁT, ami jelentős likviditás javulást hozott nekik.

Nekünk is egyszerűbb lenne, ha lekönyvelnénk mindent a NAV adatok alapján – mint sajnos néhány kolléga meg is teszi. De mi nem így dolgozunk, és nem vagyunk hajlandóak ebből engedni. A nagyokra és a kicsikre is egyformán figyelünk.

Neked van FIGYELMES KÖNYVELŐD? Ha nincs, de szeretnél, keress bátran!