AJÁNDÉKOZZ ÉS BULIZZ OKOSAN!

A céges karácsonyi ajándékokról, csapatépítőkről, partikról

Év végén minden cégnél előkerül a dolgozók és az üzleti partnerek megajándékozásának kérdése, az a kérdés, hogy hogyan tegyük ezt minél költséghatékonyabban? Ehhez hoztam most néhány tippet nektek.

Kollégák ajándékozása

 Ha pénzt adunk, az sajnos bérként adózik, bár kétségtelen, hogy a kollégák ennek fognak a legjobban örülni, de számoljunk az adóvonzatával is!

Csekély értékű ajándék – kedvezőbb, 38,35% közteherrel adható – ennek a következők a feltételei:

 • évi egy alkalommal adható
 • értéke nem lehet több a minimálbér 10 százalékánál (max. 14.900 Ft)
 • az átvételről nyilvántartást kell vezetni
 • az adómérték valamivel kedvezőbb a bérnél
 • adóvonzata: a juttatás értékének 1,18-szorosára kell számolni 15% SZJA-t és 17,5% szocho-t kell számolni, tehát az összes közteher 38,35% lesz. Ez annyit jelent, hogy 1000 Ft bruttó juttatás után (ÁFA nem vonható le!) 3835,5 Ft adót kell fizetni.
 • adható a munkavállaló közeli hozzátartozójának is

Rendezvény keretében adott ajándék, amely a minimálbér 25 százalékáig szintén 38,35 százalékos közteherrel adózik. Ezzel a lehetőséggel egy céges karácsonyi vacsorán vagy csapatépítésen fejenként további 37 250 forint adható.

ADÓMENTES

a) a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet,

b) kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj

az adóévben legfeljebb – az a) és b) pont szerinti juttatási körben külön-külön – a minimálbért meg nem haladó értékben, feltéve, hogy a belépőjegy, bérlet – a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) belépőjegyek, bérletek visszaváltása kivételével – nem visszaváltható, továbbá azzal, hogy nem adómentes az említett juttatásokra szóló utalvány;

Üzleti partnerek ajándékozása

Magánszemélyeknek adható:

 • Csekély értékű ajándék (minimálbér max. 10%-a) – 38,35% közteherrel
 • Rendezvény keretében adott ajándék (minimálbér max. 25%-a) – 38,35% közteherrel
 • Kulturális eseményre szóló belépő, sportrendezvényre szóló belépő (a kettő együtt max. a minimálbér erejéig) – adómentes

Cégeknek adható:

 • Kulturális eseményre szóló belépő, sportrendezvényre szóló belépő (a kettő együtt max. a minimálbér erejéig) – adómentes
 • Üzleti ajándék (38,35% közteherrel)

 Üzleti ajándék fogalma: (alkalomtól és értékhatártól függetlenül) a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).

KARÁCSONYI PARTY KÖLTSÉGEI

A teljes költség reprezentációnak minősül és 38,35% közteherrel adózik.

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNING KÖLTSÉGEI

A csapatépítés két típusát különböztethetjük meg adózási szempontból.

♦ Oktatás: mely nem iskolai rendszerű képzésnek felel meg, amely alatt a dolgozók pl. tematikus továbbképzésben részesülnek, így a mindennapi munkavégzés feltételeihez szükséges ismeretanyag megszerzésére irányul, még akkor is, ha ez a tréning esetleg játékos elemekkel segíti az egyes kompetenciák fejlesztését.


♦ Szórakozás: mely alapvetően egy olyan rendezvény, amely vendéglátásra, szabadidős programra irányul.

Az oktatási célú csapatépítést dokumentációval kell alátámasztani, és az utazás, szállás, rendezvényszervezés csak a munkavállalóknak adómentes!

A csapatépítéssel összefüggésben jellemzően felmerülő kiadások minősítése

Megnevezés Oktatási célból Szórakoztató program
Utazás, szállás adómentes adóköteles
A rendezvény feltételei adómentes adóköteles
Étel, ital adóköteles adóköteles
Szórakoztató programok adóköteles adóköteles
Rendezvényszervező díja adómentes adóköteles