HOGYAN ADHATUNK ÚTIKÖLTSÉG TÉRÍTÉST?

Ha alkalmazottaink saját gépjárművel a cég érdekében sokat utaznak, így téríthetjük meg nekik!

2018. január 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. számú mellékletének II. fejezet 6. pontja szerint igazolás nélkül, költségként elszámolható a kifizető által a magánszemélynek a saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeg.

Hú, ez nagyon hivatalosan hangzik!

NÉZZÜK MEG LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE, ÉRTHETŐEN!

  • A gépjárműnek saját tulajdonban vagy közeli hozzátartozó tulajdonában kell lennie.

Ki számít közeli hozzátartozónak? A házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

A tulajdonjogot törzskönyvvel kell igazolni.

  • Hogyan néz ki az elszámolás képlete?

[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztása x hivatalos benzin-, illetve gázolajár] + megtett kilométer x az 1 kilométerre elszámolható útiköltség-térítés

A képlet értelmezése példán keresztül:

  • A jármű fogyasztása – üzemanyagnorma

A járművek fogyasztásánál a gyakorlatban a NAV jogszabályban meghatározott üzemanyagnorma értékeit veszik alapul. A hivatalos elnevezéssel gépkocsi alapnorma-átalányt a gépjárművek hengerűrtartalma, illetve az üzemanyag típusa alapján határozzák meg. Itt tudod megnézni:

https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/uzemanyag/fogyaszt_normak/gjnorma.html

  • Üzemanyagár: a NAV oldalán havonta közzétett hivatalos ár, ezt itt tudod megnézni. Pl. benzin üzemű gépjármű esetén az üzemanyagár 2019. novemberére 397 Ft/l.

https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/uzemanyag/uzemanyagarak/uzemanyagar.html

Példa: Tegyük fel, hogy a cég egy dolgozója 600 kilométert autózott 2019. novemberben egy 1500 köbcentis, benzines személyautóval. Ebben az esetben a fenti táblázat alapján 8,6 liter üzemanyag-fogyasztást számolhatunk el 100 kilométerre, mivel ennyi a NAV által megadott alapnorma-átalány.

600 km / 100 = 6 (megtett km/100)

6 x 8,6 l = 51,6 (jármű fogyasztása a norma alapján)

Üzemanyagár november: 397 Ft/l

51,6 x 397 Ft = 20.485,2

Az útiköltség elszámolása az általános személygépkocsi normaköltség alapján (15 Ft/km)

600 km x 15 Ft = 9000

Végül a két számot összeadjuk, és megkapjuk a novemberi üzemanyag-elszámolás végösszegét:

20.485,2 + 9.000 = 29.485 Ft.

Ez a norma szerinti elszámolás azért fontos, mert ha ezt alkalmazzuk, a dolgozónak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, és a számlákat sem kell őrizgetnie!

A kiküldetési rendelvénnyel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy az nem csak a munkaviszonyra tekintettel állítható ki, hanem más jogviszonyok (pl. megbízás, tagi, vezető tisztségviselői, választott tisztségviselői jogviszony stb.) alapján is.