KÖNYVELŐI TÉVHITEK

Avagy miért mondja sok könyvelő az ügyfelek ötleteire, hogy „EZT ÍGY NEM LEHET?”

Egyik kedves ismerősöm kérdése volt, hogy ha neki KATA-s egyéni vállalkozása van, és ő ott megfizeti havonta az 50 e Ft KATA-t, akkor kell-e neki a Kft-ben ügyvezetőként járulékokat fizetnie, és ha igen, mennyit?

A könyvelője azt mondta neki, hogy csak mellékállású KATA-s lehet, és a járulékokat a KFT-ben társas vállalkozóként legalább a minimálbér után meg kell fizetnie.

Beszéljenek a számok:

A táblázatból látható, hogy a járulékfizetés ebben a felállásban a legmagasabb (1 oszlop).

ÉS MIÉRT IS FIZETNÉNK TÖBBET?

A TÉNYEK:

A jogszabály szerint: nem lesz főállású kisadózó az, aki a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül. Azaz egyéni vállalkozó kisadózóként dolgozik, és egyidejűleg a kft.-ben társas vállalkozó mint ügyvezető, akkor a kisadózó nem lesz főállású kisadózó.

Munkaviszonyban – ahogy előző bejegyzésemben is írtam, ellátható az ügyvezetés – napi 1 vagy 2 órában is dolgozhat az ügyvezető. Ha a nem nyugdíjas tag munkaviszonya heti 36 óránál kevesebb, akkor kisadózóként az egyéni vállalkozó főállású kisadózónak minősül és köteles havi 50 ezer forint tételes adót fizetni.

Attól függően, hogy valaki mennyit dolgozik a vállalkozásában, a munkaidő időarányosan változtatható. És mindegyik megoldás olcsóbb, bármennyi is a munkaidő, mint amit társas vállalkozóként fizetnénk.

ÉS A TÉVHITEK:

  1. Kft. ügyvezetőként muszáj társas vállalkozónak lenni!

NEM MUSZÁj!

Kft. ügyvezetője az ügyvezetést munkaviszonyban is elláthatja, akkor is ha egyszemélyes Kft-ről van szó! Még az előző bejegyzésemben kifejtettem, hogy hogyan és miért.

  • A munkaviszony nem lehet ilyen alacsony munkaidejű!

DEHOGYNEM LEHET!

A munkaidőnek nincs alsó határa. Az adóhatóság már ellenőrzött ilyen munkaviszonyt és nem tett rá megállapítást.