ADÓZÁS A KORONA IDEJÉN – KATA ÉS EGYÉB FIZETÉSI MORATÓRIUM SZABÁLYOK

1.            A magánszemélyek és a vállalkozások, mindenki esetében, a március 18-ig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

2.            A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.

3.            A március 19-től felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják.

4.            A turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás  szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét elengedik, június 30-ig. Ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig.

5.            Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. Ezek részletei itt találhatóak.

6.            További 81 ezer kisvállalkozó június 30-ig kata-mentes lesz (főleg a szolgáltató szektorban: fodrászat, szépségápolás, üvegezés, festés, villanyszerelés, egyéb humán-egészségügyi szolgáltatás, előadóművészet, víz- gáz-, fűtésszerelés, padlóburkolás, járóbeteg-ellátás, testedzési és egyéb sporttevékenység-szolgáltatás).

7.            A kata adótartozásokra haladékot ad a kormány a veszélyhelyzet végéig.

8.            A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a médiaszolgáltatók mentességet kapnak a kieső reklámbevételekre tekintettel. Részletek hiányában ennél többet nem tudunk erről a pontról. (Itt járulékmentességre is lehet gondolni, mint a többi szektor esetében, az alkalmazottak ebben a szektorban ekho szerint adóznak.)

9.            A kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet végéig.

10.          Az adóvégrehajtásokat felfüggesztik.

11.          A lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultságot meghosszabbítja a kormány a veszélyhelyzet végéig.

KATA RÉSZLETSZABÁLYOK

Az adómentesítés a katás vállalkozások esetében azt jelenti, hogy 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozóan bizonyos, a 61/2020. (III. 23.) számú Korm. rendeletben meghatározott tevékenységeket végző katás vállalkozások mentesülnek a az adófizetés alól.
főállásúnak nem minősülő kisadózó éves szinten 100 ezer forintnyi tételes adó megfizetése alól.

A Rendelet szövege feltételként csak annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket „folytatnia” kell a kataalanynak.

MIT TEHETÜNK MÉG A VESZÉLYHELYZET OKOZTA LIKVIDITÁSI GONDOK ENYHÍTÉSÉRE?

  • Érdemes ránézni az adófolyószámlára, hogy nincs-e valamelyik adónemen (jellemzően a társasági adó és az iparűzési adó szokott ilyen lenni) jelentős túlfizetés. Ha van, akkor mielőbb meg kell csinálni a 2019-es évzárást, innentől lehet ezeket az adókat visszaigényelni.
  • Ugyanez vonatkozik az SZJA bevallásunkra is. Érdemes végiggondolni, hogy minden lehetséges adókedvezmények vannak, amiket eddig nem vettünk igénybe, pl. bizonyos betegségek után, lakás bérbeadás esetén, ha mi is albérletet fizetünk, családi kedvezmény, stb.
https://adventure-tax.com/index.php/2020/02/07/adokedvezmeny-jar-bizonyos-betegsegek-utan/

Figyelem! 5 évre visszamenőleg, az elévülési időn belül lehet ezeket a kedvezményeket önellenőrzéssel érvényesíteni.

  • Adóelőleg-mérséklés: szintén társasági és iparűzési adót érint, a legközelebbi előleg fizetés előtt (szeptember 15.) érdemes egy éves kalkulációt csinálni, és ha jelentősen alacsonyabbra jön ki az adott évre az adónk, mint a már befizetett és még fizetendő előleg, lehet mérséklést kérni. Fontos, hogy a kérelmet még az esedékesség előtt beadjuk.
  • Egyéni vállalkozóknál a tevékenység szüneteltetése.
  • Pénzforgalmi ÁFA választása: A legfeljebb 125 M Ft árbevételű vállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ezzel az elszámolással csak akkor kell az ÁFÁ-t megfizetni, amikor a vevőink nekünk is fizettek, fizetési határidőtől függetlenül. Viszont az adót levonásba is csak akkor helyezhetjük, amikor mi is fizettünk a szállító partnereinknek. Itt tudunk egy kicsit játszani a dátumokkal: Pl. hónap utolsó napján kifizetett nagyobb összegű szállító nagy segítség lehet.
  • Ha mindig levonható adónk van, de nem mertük visszaigényelni – érdemes ezen elgondolkodni, az értékhatárokra való figyelemmel. Nem kell félni a kiutalás előtti ellenőrzéstől sem, egy jó könyvelőnek ez rutinfeladat. Kisebb összegeknél pedig higgyük el, hogy nem pont a mi cégünkhöz fognak a NAV-tól kommandósok kiszállni.
  • A fizetendő adókra részletfizetés, fizetési haladék kérése.

Minden intézkedés, amit a vállalkozás érdekében teszünk (kérelmek, szüneteltetés, stb.), némi adminisztrációt és alapos szakmai felkészültséget igényel, ezért NE vágjunk bele könyvelő, adótanácsadó segítsége nélkül! Talán nehezen hihető, hogy az adóhatóság méltányosságot gyakorol és fizetési haladékot ad, de a felsoroltak közül én mindegyik módszert végigcsináltam már az ügyfeleim közül valamelyikkel, és az esetek 90%-ában működik. Különösen igaz lehet ez a mostani veszélyhelyzet idején.

2020. 03. 26.