HAJÓZNI KELL – CÉGVEZETÉS A KORONA IDEJÉN

„Ne járkálj fel-alá azt hajtogatva, hogy a világnak kellene eltartania téged. A világ nem tartozik neked semmivel, hiszen a világ volt itt előbb.” Mark Twain

Amikor még csak néhány beteg volt Magyarországon, óráról órára bújtam a híreket. Néhány napig olvastam azt, hogy hány beteg, hány haláleset van, aztán elegem lett a félelem mesterséges gerjesztéséből. Észlelem a világot magam körül, és tájékozódom. Betartom a szabályokat. De már csak a gazdasági híreket olvasom, hogy milyen új intézkedés születik a munkahelyek megóvásáért, a gazdasági szereplők túléléséért.

Mindig az éli túl a válságot, aki képes a változáshoz alkalmazkodni. Nem olyan cégekről beszélek, akiknek egyik napról a másikra tűnt el a piacuk, hanem olyanokról, akik bár némileg csökkentett üzemmódban, de fenn tudnak maradni és túl tudnak élni.

MIT KELL TENNED VEZETŐKÉNT, CÉGTULAJDONOSKÉNT?

1. Tegyél rendet!

Mivel a veszélyhelyzettel kapcsolatban számos hirtelen intézkedést kellett meghozni, a dolgozókat egy hét alatt home office-ba küldeni, itt az idő, hogy leülj és átnézd a szabályzatokat, amik az új helyzetre való tekintettel születtek. Hiszen nem tudjuk, mennyi időre kell berendezkedni, és bizony adódhatnak olyan helyzetek –  pl. egy baleset a konyhában, vagy egy „elszállt” céges bizalmas anyag, amit az otthoni gépeden tároltál – amik bizony kellemetlenséget, vagy akár súlyos anyagi károkat okozhatnak a cégnek. Számos cég kínál most ingyen vagy csökkentett áron „válságmenedzseri” szolgáltatást. Ne dőlj be nekik! Én mint diploma előtt álló válságmenedzser tudom, hogy mennyi üzleti tapasztalat és tanulás szükséges egy krízis kezeléséhez, dolgozz komoly szakemberekkel, kérj ajánlást!

2. Csoportosítsd át a forrásaidat!

Téged is érint a hitelmoratórium? Szuper! Megcsináltad az üzleti tervedet? Tervezz újra! Minden nap új változást hoz, amikor végig kell gondolni, mire költünk. Elmaradt oktatások, képzések, céges rendezvények, a hiteltörlesztés tőke-és kamatrésze. Ezek mind olyan források, amelyeket most át kell csoportosítani, új üzleti tervet készíteni. Az adózási könnyítésekről és hitelmoratóriumról előző bejegyzésemben írtam részletesen, de azóta már új intézkedések is vannak.

http://adventure-tax.com/index.php/2020/03/26/adozas-a-korona-idejen-kata-es-egyeb-fizetesi-moratorium-szabalyok/

3. Figyelj és vigyázz a munkavállalóidra!

Vannak olyan iparágak, ahol a leépítés elkerülhetetlen. De mielőtt meghozol egy ilyen súlyos döntést, nézz utána, milyen új rendeletek születtek a munkahelyek megtartására.

2020. április 10-én, a 71. számú Magyar Közlönyben jelentek meg a csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatásra vonatkozó részletszabályai.

A rendelet lényege, hogy állami támogatás igényelhető, ha a veszélyhelyzettel szoros és közvetlen összefüggésben kialakuló gazdasági helyzet következtében a munkaidő csökkentésére kerül sor.

Csökkentett munkaidőnek a veszélyhelyzet kihirdetését követően módosításra kerülő munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidőt tekintjük, amely legalább napi négy óra munkaidőnek megfelelő tartalmú. Ezzel kapcsolatban a munkáltatót létszámtartási kötelezettség is terheli. A támogatás a munkavállaló és a munkáltató együttes kérelmére nyújtható, a kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján letölthető nyomtatványon, elektronikusan kell benyújtani. A támogatás 3 hónapra állapítható meg, a támogatás mértéke a havi távolléti díj adóval, járulékkal csökkentett összegének a kieső munkaidőre jutó arányos részének hetven százaléka. Érdemes az egyéb részletszabályoknak is utána olvasni.

4. Menedzselj szívből!

A munkavállalóknak nem csak a fizetésük fontos, hanem a fizikai és mentális egészségük is. Mit tehetsz azért, hogy ők is „jól legyenek”?

 • Beszélj velük gyakran telefonon, kérdezd meg, hogy vannak, minden rendben van-e otthon?
 • Dicsérj, adj pozitív visszajelzést!
 • Hallgasd meg a véleményüket! Kérdezd meg őket, hogyan mehetnének még gördülékenyebben a folyamatok az otthoni munkavégzés során!
 • Fogadd el, hogy egyes feladatok lassabban, nehézkesebben készülnek el!
 • Fogadd el, ha néha idegesek, stresszesek! Van olyan, akinek 2 -3 kisgyerek mellől kell egy online meetingbe csatlakozni, ez bizony embert próbáló feladat tud lenni.

5. Figyeld a gazdasági híreket!

Napról napra újabb intézkedések történnek, ne sajnáld az időt ezek átnézésére, értelmezésére! Ha kell, vegyél igénybe szakszerű segítséget. Ez most különösen a komoly gazdasági szakemberek, jogászok, könyvelők, adótanácsadók ideje. Még a Közlönyben ugyan nem jelent meg, de újabb könnyítések várhatók. Ezek a teljesség igénye nélkül:

 • A 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni
 • Emelkednek a SZÉP- kártyára adható juttatások keretösszegei
 • Halasztható lesz 5 millió forintig egyes adók megfizetése, továbbá adómérséklés is kérelmezhető
 • Haladék szeptember 30-ig nem csak a beszámoló benyújtására, hanem a társasági és iparűzési adó megfizetésére is.
 • A szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken.
 • A KIVA mértéke 12 százalékról 11 százalékra csökken.

6. Csinálj valamit!

De NE NÉZZ maratoni ingyenes konferenciákat! Ne olvass félelmet keltő cikkeket! Az idő az, amiből mindig a legkevesebb van, biztos, hogy erre akarod fordítani? Nézd meg inkább a gyerekeiddel a Gyűrűk Ura Trilógiát, főzzetek, játsszatok együtt. Sportolj! Hívd fel a barátaidat, üzletfeleidet! Csinálj olyan dolgokat, amik vagy téged, vagy az üzletedet építik!

MARADJ KAPCSOLATBAN!

2020. 04. 17.