ADÓZÁSI MEGOLDÁSOK – AKÁR ÉV KÖZBENI VÁLTÁSSAL IS

Fontosnak tartom, hogy írjak még erről, mert azt látom, sokakat érint a téma, és még mindig keresik a megoldásokat a KATA kiváltására, vagy szeretnének a társasági adó helyett valami jobb megoldást találni.  

A lehetőségek egyéni vállalkozóként:

Átalányadózás: nem nagyon van bent a köztudatban, édesapám fodrászként dolgozott így még lánykoromban. Már akkor is tudtam, hogy jellemzően kinek jó ez:

  • akinek nincs sok költsége, szolgáltatást végez

2 alternatívája van:

  • 40% elismert költséghányad

Ez azt jelenti, hogy a bevétel 40%-át automatikusan el lehet számolni költségként, és az így megmaradt jövedelem fog adózni. Ez lesz az adóalap.

A szabály az, hogy az adóalap után

  • 15% SZJA
  • 18,5% TB járulék
  • 15,5% SZOCHO fizetendő.
  • 80% elismert költséghányad

Ez azt jelenti, hogy a bevétel 20%-a után kell adózni, de ezt csak bizonyos tevékenységekre lehet alkalmazni. Ide tartoznak bizonyos szolgáltatások, ezt ellenőrizni kell TEÁOR kód szerint, pl. néhány építőipari tevékenységet is ide soroltak. Havonta 1-szer kell vele foglalkozni, a könyvelő könnyedén ki tudja számolni, hogy mennyit kell fizetni és a bevallásokat is be tudja küldeni. Fontos, hogy amennyiben az adóalap nem éri el az adott hónapban a minimálbért vagy garantált bérminimumot (attól függ, szükséges-e a tevékenységhez középfokú végzettség), akkor a minimálbér vagy garantált bérminimum után kell adózni. Ebben az adózási módban évi 15 millió Ft a bevételi értékhatár.

Lehetőségek cégként:

KIVA

Ez az adónem kiváltja a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást, valamint a társasági adót is. Az adókulcs 11%. Az adó alapja leegyszerűsítve a személyi jellegű ráfordítások, ez után kell megfizetni a 11% KIVA-t. Osztalék kivétel esetén kicsit kedvezőtlenebb a társasági adónál, ugyanis a jóváhagyott osztalék is 11%-kal adózik, és ha magánszemély tulajdonosról beszélünk, akkor ugyanúgy SZJA és SZOCHO fizetendő utána. DE érdemes mégis számolni ekkor is, mert iparűzési adóban sokat tudnak spórolni főleg a szolgáltató cégek, ahol a nagy árbevételből nincs mit levonni, így az IPA viszonylag magas. A KIVA esetén van egy olyan kedvező lehetőség, hogy a KIVA alap 1,2- szerese lesz az iparűzési adó alapja, ami meglepően alacsony számokat is tud jelenteni. A KIVA esetén az értékhatár: 3 mrd éves árbevétel vagy mérlegfőösszeg, és 50 fő létszám alatt lehet választani.

Mindkét adónemben közös, hogy év közben is át lehet térni, a KIVA-nál soron kívüli beszámoló készítési kötelezettség van, amennyiben év közben térünk át erre az adónemre.

+1: Pénzforgalmi ÁFA:

Ugyan ezt az adózási formát év közben nem lehet választani, de érdemes akár már most gondolkodni a választáson a következő évre.  A pénzforgalmi elszámolás alapján egy kiállított számla után akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettség, amikor a számla ellenértékét a vevő ténylegesen kifizette. A bejövő számlák után is ugyanígy csak akkor vonható le az ÁFA, ha a számlát kifizettük. Pénzforgalmi elszámolást olyan áfa adóalany választhat, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:

  • A vonatkozó törvény értelmében KKV-nak minősül
  • A vállalkozás árbevétele az előző, lezárt üzleti évben nem haladta meg a nettó 125.000.000 forintot (év közben alakult vállalkozás esetén ez időarányosan számítandó)

Ezt az ÁFA elszámolási módot akkor érdemes választani, ha a vevőink jellemzően hosszú fizetési határidőre fizetnek, és a számlák ÁFA tartalmát nem tudjuk vagy nem akarjuk előre megfinanszírozni.

Az adózási mód választása egy összetett folyamat, mindenképpen egyedi kalkulációt igényel. Érdemes tehát kicsit leülni számolni a könyvelővel akár most év közben is, hogy megtaláljuk a cégünknek legjobb megoldást. 

2021.04.23.