VÁLSÁGÁLLÓ A VÁLLALKOZÁSOD?

Tegnap az a megtiszteltetés ért Dr. Noszkay Erzsébet professzorasszony jóvoltából, hogy vendég előadóként tarthattam egy előadást a Budapesti Metropolitan Egyetem Turnaround Management szakos hallgatóinak.

A Family Business tantárgyon belül a családi cégek pénzügyi stabilitásának megteremtése volt a téma, és nagy örömmel osztottam meg a tapasztalataimat a hallgatókkal.

Nagyon nagy szükség van kiváló válságmenedzserekre a jelenlegi helyzetben, és itt egy érdeklődő és magasan képzett, tapasztalt csoportnak adhattam elő.

Az előadás végén meséltem egy kicsit arról, hogy hogyan is látom én a magyar vállalkozások helyzetét jelenleg. Számomra most az a fő kérdés, hogy hogyan tud valaki válságálló vállalkozást építeni? Milyen intézkedéseket lehet és kell tenni krízishelyzetben, és mik a megelőzés lépései?

KRÍZISBEN LÉVŐ VÁLLALKOZÁS

Az árbevétel hónapokra visszaesett, likviditási problémák vannak, fennáll a fizetésképtelenség veszélye.

Különösen nehéz helyzetben vannak azok a cégek, akik valamilyen módon a vendéglátást szolgálják ki, de nem ez a fő tevékenységük, így támogatásra sem voltak jogosultak. Náluk milyen lépéseket  lehet tenni a “túlélés” érdekében?

  • Hitelek átütemezése –még ha kértünk és kaptunk is újabb halasztást a fizetésre a moratórium keretében, időben el kell kezdeni tárgyalni a bankokkal a futamidő meghosszabbításáról, a törlesztő részletek csökkentéséről.
  • Vevői fizetési határidők csökkentése – itt jó megoldás lehet a faktoring, vagy pedig adhatunk engedményt azoknak a vevőknek, akik határidő előtt fizetnek.
  • Szállítói határidők kitolása – le kell ülni tárgyalni a szállítókkal, hogy el tudnak-e viselni hosszabb fizetési határidőket, vagy részletfizetést kérni.
  • NAV részletfizetés vagy fizetési halasztás kérése – bármilyen meglepő, ha az adóhatóság látja, hogy ha később is, de vissza fog állni a fizetőképességünk, gyakran engedélyezi az adófizetési halasztást vagy részletfizetést.
  • KRÍZIS TERV készítése – ha sikerült is ezt “hullámot” megúszni és életben maradni, fel kell készülni az újabb visszaesésre – soha nem lehet hátradőlni. Most van itt az ideje a weboldal, webshop fejlesztésnek, az online jelenlét kiépítésének, valamint az új utak, új tevékenységek keresésének.

NÖVEKEDÉSBEN LÉVŐ VÁLLALKOZÁS

Bizonyos iparágakban ugrásszerű növekedés indult el, de a növekedés is egy változás, amire szintén nem árt bizonyos intézkedésekkel felkészülni. A teljesség igénye nélkül:

  • Likviditás biztosítása – a megnövekedett forgalomnak megnövekedett cash-flow igénye van, így meg kell terveznünk, hogy a beszerzéseinket hogyan fogjuk tudni finanszírozni.
  • Jó ötlet lehet rulírozó hitel felvétele, amelyet igény szerint vásárlásra tudunk használni, így igénybe vehetjük a mennyiségi kedvezményeket.
  • Intézményesítés – ez az az életszakasz, amikor már mindenképpen szükség van arra, hogy legyenek átgondolt folyamatok, szabályok, korrekt szerződések, pénzügyi tervek, controlling kimutatások. Nem lehet már “érzésből” vállalkozni és üzleti döntéseket hozni.
  • Átgondolt készletezés, termékportfolió tisztítás  – végig kell gondolni, hogy mik azok a termékek, amelyek gyorsan forognak, és érdemes lehet többet tartani raktáron belőlük. Ki kell söpörni viszont azokat a termékeket, amelyeket csak a termékskála bővítése érdekében tartottunk, de valójában nem termelnek nyereséget. Ehhez szükségünk lesz egy jó kontrolling kimutatásra.
  • Szolgáltatás portfolió tisztítás – ha szolgáltatás a fő tevékenység, ugyanígy érdemes projektenként nyilván tartani, hogy vajon az egyes tevékenységek, projektek nyereségesek-e. Ha nem, a munkaerőt át tudjuk csoportosítani olyan projektekre, amelyek nyereséget termelnek, vagy csökkenteni lehet a munkerő költséget. Érdemes hetente figyelni a munkaerő kihasználtságot.

CSALÁDI CÉGEK SPECIALITÁSAI

A családi cégek lehetnek krízisben vagy akár növekedésben is, viszont a túlélés és a stabilitás azért is különösen fontos, mert a család megélhetése a tét. Fontos kérdés az is, hogy az alapító megfelelően gondoskodjon a helyettesítésről, és időben elkezdődjön az utódlás tervezése. Nem csak egy esetleges betegség vagy tragédia miatt érdemes ezt alaposan megtervezni, de a cég életében el fog jönni az az életszakasz, amikor az alapító már nem tudja vagy nem akarja az összes vezetői funkciót egy személyben ellátni.

Munkám során nagyon sok jó példát láttam arra, hogy ezt a vállalkozások szépen meg tudták valósítani, de van úgy, hogy ez mégsem sikerül. A Válságmenedzserek Országos Egyesülete, amelynek én is tagja vagyok, válsághelyzetben és az átörökítésben is tud segítséget nyújtani.

VÁLSÁGÁLLÓ VÁLLALKOZÁS

A pénzügyi tervezés és a mutatószámok figyelése soha nem elég egy válságálló vállalkozás építéséhez. Szükséges hozzá egyfajta vezetői érzékenység, amely figyelembe veszi az egyéb emberi és üzleti  szempontokat és észreveszi az új lehetőségeket.

Fel kell készülnünk arra, hogy túl tudjuk élni ezeket a válságokat, amelyek most már velünk maradnak. Erre legjobb abban az átmeneti időszakban felkészülni, amikor nem kell “krízis-döntéseket” hozni.

Akkor tudunk eredményesen és nyereségesen működni hosszú távon, ha van B tervünk, és a döntéseink átgondoltak, előre megtervezettek. És van egy jó csapat mellettünk, aki ezt meg tudja valósítani. Ebben a BusinessBoard szakértői csapatával tudunk segíteni.