ÁFÁ-RÓL ÉRTHETŐEN

Ha új vállalkozást indítunk, gyakran elveszünk az adózási módok útvesztőjében…Szeretnék ehhez egy kis iránymutatást adni.

Kezdjük az ÁFÁ-val!

Induljunk ki abból, hogy adóköteles termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást végzünk, és nem választottunk alanyi adómentességet.

 1. Az ÁFA mértéke általános esetben 27%, de vannak kedvezményes kulcsok (18%, 5%), továbbá vannak alanyi és tárgyi adómentes tevékenységek is.

Az egyszerűség kedvéért mi most 27%-os kulcsokkal számolunk.

 • Kezdő vállalkozás az első évben minden esetben havi ÁFA-bevalló lesz, árbevételtől függetlenül, ami azt jelenti, hogy az állam (NAV) felé havonta kell elszámolnunk a fizetendő és a levonható ÁFÁ-val.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nézzük meg egy példán keresztül!

Weboldal üzemeltetési szolgáltatást végzünk, és kiállítjuk az első számlánkat október 18-i teljesítéssel 200.000 Ft + 27% ÁFA összegről.

Ez esetben az októberi ÁFA-fizetési kötelezettségünk 54.000 Ft lesz, amelyet november 20-ig kell bevallanunk és megfizetnünk a NAV felé.

Igen ám, de közben eszünkbe jut, hogy ebben a hónapban voltak költségeink is, lássuk mik voltak ezek!

 1. Elmentünk egy konferenciára 20.000 Ft + ÁFA összegért (ÁFA-tartalom: 5.400 Ft)
 2. Tankoltunk az autónkba 20.000 Ft összegért (ÁFA-tartalom: 0 Ft, mivel a személygépkocsiba tankolt benzin ÁFÁ-ja nem levonható)
 3. A könyvelőnk számlája 30.000 Ft + ÁFA (ÁFA-tartalom: 8.100 Ft)
 4. Meghívtuk egy partnerünket ebédre 10.200 Ft összegért (ÁFA-tartalom: 0 Ft, mivel az étel-ital ÁFA-ja nem levonható)

Így november 20-án a fizetendő ÁFÁNK 40.500 Ft lesz.

Természetesen az ÁFA csak a vállalkozás érdekében felmerült költségek után levonható.

Nem kell megijedni, a könyvelő tudja, hogy mi az a termék/szolgáltatás, ami után az ÁFA nem levonható, ez tevékenység függő is. Pl. egy étteremre nem vonatkozik az étel-ital ÁFA-levonási tilalom.

Mi van akkor, ha a levonható ÁFA több, mint a fizetendő?

Nos, akkor lehetőségünk van az ÁFÁ-t visszaigényelni a következő értékhatárok mellett:

Vissza tudjuk igényelni az ÁFÁ-t, amennyiben a visszaigényelhető adónk meghaladja:

 •  havi bevallásra kötelezett esetében az 1 000 000 forintot,
 • negyedéves bevallásra kötelezett esetében a 250 000 forintot,
 •  éves bevallásra kötelezett esetében az 50 000 forintot.

Ha ezt az értékhatárt nem érjük el, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a következő hónapra továbbvihetjük, és a fizetendő adónkat csökkenteni fogja.

Egy példán keresztül:

Az október hónapban visszaigényelhető adónk 220.000 Ft. Nem élhetünk még a visszaigénylés jogával, mert nem értük el az 1 millió Ft-os értékhatárt.

 1. November hónapban a fizetendő adónk 500.000 Ft. Ezt csökkenthetjük az előző hónapról „áthozott” 220.000 Ft-tal, így csak 280.000 Ft-ot kell befizetnünk.
 2. Novemberben a visszaigényelhető adónk 800.000 Ft. Ebben az esetben az előző havi 220.000 Ft-tal együtt már jók vagyunk, azaz 1.020.000 Ft-ot visszaigényelhetünk a NAV-tól.

A visszaigényelt adót általános esetben 75 nap múlva utalja át a NAV, hacsak nem nyilatkozunk, hogy minden költségszámlánkat kifizettük, mert ebben az esetben ez az idő 45 napra csökken.

 • Mi a helyzet akkor, ha külföldről vásárolunk? Ilyenkor érdemes közösségi adószámot kiváltani, mert ha a külföldi partnernek megadjuk ezt az adószámot, ÁFA-mentesen vásárolhatunk tőle.

A közösségi adószám egy nyomtatványon igényelhető, csak szólnunk kell a könyvelőnek.

A külföldi vásárlások után nem tudjuk az ÁFÁT visszaigényelni (hiszen fel sem számították azt).