AMIKOR A RÉGI MÁR NEM SZOLGÁL – ENGEDD BE AZ ÚJAT!

KÖNYVELŐVÁLTÁS ZÖKKENŐMENTESEN

“Minél sikeresebbek Önök vagy a vállalkozásuk, annál szerényebbnek és szolgálatkészebbnek kell lenniük az ügyféllel szemben. Abban a pillanatban ugyanis, amikor felhagynak azzal, ami feljuttatta önöket a csúcsra, máris kezdenek visszacsúszni a lejtőn.” – Robin Sharma

Ma volt egy nagyon sikeres üzleti tárgyalásom. Mitől éreztem annyira sikeresnek? Ügyfelem egy folyamatos növekedésben lévő cég vezetője. Tavaly szeptemberben vettük át a könyvelését, amelyben hatalmas káosz volt. Kiderült, hogy újra kell könyvelni az egész évet.

De miért akkora probléma, ha nincs rendben a “háttér”? És hogyan engedheti meg magának egyáltalán egy könyvelő, hogy ilyen munkát kiadjon a kezéből? 

“Könyvelni mindenki tud, ez csak adatrögzítés”. “Nemsokára a NAV fogja az ÁFA-bevallásokat is csinálni, nem lesz szükség könyvelőre”. Ezek a leggyakoribb hiedelmek, amivel a szakmámmal kapcsolatban találkozom.

Nos, hogy ez mennyire nem igaz, erre a mai tárgyalás a legjobb példa.

Ügyfelem 2 fő változáson gondolkodott már évek óta:

 • Szerette volna szétválasztani a core businesst a cég vagyonától,
 • Kíváncsi volt, hogy a társasági adónál van-e kedvezőbb adózási forma a cége számára.

Mi hát itt a probléma? 

 1. ILYEN KOMOLY ÜZLETI DÖNTÉSEKET CSAK AKKOR LEHET HOZNI, HA A CÉGBEN RENDBEN VANNAK A SZÁMOK. 
 2. A DÖNTÉSEKHEZ EGY PARTNERI EGYÜTTMŰKÖDÉSRE VAN SZÜKSÉG, EGY OLYAN SZAKEMBERRE, AKI FELVÁZOLJA A LEHETŐSÉGEKET.

Milyen könyvelőre van tehát szüksége egy tudatos cégvezetőnek?

 1. Aki pontosan rögzíti az adatokat – úgy tűnik hogy ez alap, de sok cégben még ez is hiányzik!
 2. Egy olyan szakemberre, aki a pénzügyi-számviteli oldalát ismerve a cégnek, egy tárgyaláson a támogatója tud lenni a tulajdonosnak.
 3. Akiben a vezető megbízik.

A szóban forgó esetben most tudtunk odáig eljutni, hogy a “háttér” rendbetétele után tudjunk végre más nézőpontok szerint is gondolkodni, és átlátni a cég működését. Pedig csak nagyon egyszerű dolgok történtek:

 1. Az ügyvezető felvázolta ezt a 2 problémát, amin már évek óta gondolkodik, meghatározta a célt és az ő tulajdonosi szempontjait.
 2. Felkészültem a témában, és kértem, hogy vonjunk be jogi oldalról is egy szakértőt, mert így lesz teljes körű a szakmai hozzáértés.
 3. Ma találkoztunk hárman és 45 perc alatt felvázoltunk 3 lehetséges jövőbeni cégstruktúrát, annak előnyeivel és hátrányaival együtt, az időtényezőt, az adózási kérdéseket és a költségeket is figyelembe véve.
 4. Hétfőre készül egy emlékeztető a megbeszélésről, ami alapján a tulajdonosok át tudják gondolni, hogy melyik verzió a legmegfelelőbb számukra, és DÖNTÉST TUDNAK HOZNI. 
 5. A megvalósításban is segítünk, biztosítva a profi jogi és számviteli szakmai hátteret.
 6. Kiderült az is, hogy ha korábban találkozunk, a cég már régen egy másik adózási módot választott volna, és ez a megtakarítás milliókban (lett volna) mérhető.

MIT TEGYÉL CÉGVEZETŐKÉNT, HA NEM TUDSZ DÖNTENI,  MERT NINCS HOZZÁ ELÉG INFORMÁCIÓD?

SZAKADJ KI A MINDENNAPOKBÓL! 

Utazz el egyedül vagy olyan emberek társaságában, akik inspirálnak!

Például ide:

Igen, ez egy kolostor, itt írom ezt a cikket egy elvonulásomon:)

Amikor magad mögött tudod hagyni a mindennapi problémákat, gyakran pillanatok alatt megvan a megoldás! Én rendszeresen utazom, mert úgy gondolom, hogy ez szükséges ahhoz, hogy létezni tudjak. Néha ezekhez az utazásokhoz extrém fizikai aktivitás is társul, hogy még jobban el tudjam engedni az “agyalást”. Sorsfordító döntéseim születtek már egy-egy utazás alatt.

VÁLJ MEG AZOKTÓL AZ EMBEREKTŐL, AKIK LEHÚZNAK, ÉS NEM ÉPÍTENEK, HANEM ROMBOLNAK!

Igen, tudom hogy ez nehéz. Megszoktuk, és talán még reménykedünk, hogy jobb lesz, de nem lesz jobb! Nehéz tiszta lapot kezdeni, és felmondani annak, aki miatt talán komoly üzleti hátrányba kerülünk, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. Mi akadályozhatja, hogy meghozzuk ezt a nehéz döntést?

 • Honnan tudhatjuk, hogy az új partner (munkatárs, könyvelő, üzlettárs) nem lesz ugyanolyan, mint a régi? Vagy rosszabb? Értem az aggodalmakat. Próbáljuk meg hideg fejjel végiggondolni, hogy mi volt a mi felelősségünk abban, hogy idáig fajult a helyzet. Ugye voltak jelek, amiket nem vettünk észre, vagy nem akartunk észrevenni? Mit tanulhatunk ebből a helyzetből?
 • Hogyan válasszunk jobban? Nézzük meg, nekünk mik a legfontosabb szempontjaink, és mi az, amit már semmiképp nem akarunk?

KÉRJ SEGÍTSÉGET!

Az ember ha cégvezető, hajlamos azt gondolni, hogy mindent egyedül kell megoldania. Hiszen ő az első ember, minden terhet neki kell vinni. 

Én hiszek abban, hogy egy jó csapattal szinte nincs megoldhatatlan probléma. Miért lehet a vezető a saját cégében korlátozó tényező?

 • Valljuk be, az élet minden területén igaz az, hogy csak a saját problémáinkra nem látunk rá, hiszen nem tudjuk magunkat kívülről szemlélni. Egy külső szem – egy barát, egy üzlettárs, egy szakértő – gyakran pillanatok alatt észrevesz olyan dolgokat, ami az orrunk előtt van, mégsem látjuk. És át tud minket lendíteni a holtponton.
 • Ha olyan társaságban vagyunk, ahol a tagok többsége már volt ott, ahová mi tartunk, sokkal könnyebben kaphatunk egy-egy jó ötletet. Ilyen volt nekem nyáron Balogh Petya Turbófeltöltés tréningje, ahol a profi és hiteles tudásanyag mellett inspiráló embereket ismerhettem meg. 
 • Ha nagy az elakadás, kérjünk segítséget! Sokszor hetekig, hónapokig képesek vagyunk egy problémán őrlődni, amit egy szakértő segítsége napok alatt meg tudna oldani. Nekem az életem legnagyobb krízisein ilyen emberek segítettek át mind az üzleti, mind a magánéletben. Nagyon sok jó coach van, fel kell keresni egy olyat, akiben bízunk és akivel megvan a kémia. Biztosan sokkal rövidebb idő alatt megszületik a döntés egy kérdésben, mint ha mi magunk próbálnánk mindent megoldani.

ÉS MI A TEENDŐ, HA VÉGRE MEGHOZTUK A MEGFELELŐ DÖNTÉSEKET, MILYEN A JÓ KÖNYVELŐVÁLTÁS?

Lehet ilyen is, ha jól csinálod 🙂 Fentről sokkal jobb a kilátás.

FONTOS SZEMPONTOK:

 • MEGLEGYEN A BIZALOM
 • EGY NYELVET BESZÉLJÜNK – ez nagyon fontos, mert hiába jó szakember, ha nem értjük egymást, nem fog tudni nekünk segíteni.
 • TISZTÁZZUK A KERETEKET – ez sok félreértés és probléma forrása lehet később, hiszen nem lehet mindent szerződésbe foglalni. Mik az elvárások a könyvelő felé, ő mi az, amit tud vállalni, és mi az, amiért már külön díjazás jár?
 • AZONOS ÉRTÉKREND – ez bár alapvetőnek tűnik, mégsem az. Egy leendő ügyfelem mesélte, hogy az egyik kolléganő akarta arra rábeszélni, hogy átlépje a határait, és átcsússzon a “szürke zónába” – nem is szerződtek le végül. 

Sok csúnya, és nem korrekt elválásról szóló történetet tudnék mesélni. A régi könyvelő elérhetetlen. Nem zárja le a rá vonatkozó időszakot. Nem adja át az anyagot. Ami hozzánk kerül, az hibás, teljesen elölről kell kezdeni. 

Ha nem akarsz így járni, lépj bátran, lépj szintet! Keress minket bizalommal!