BIZTONSÁGBAN VAGY A VÁLSÁGBAN?

NINCS BIZTONSÁG.

Bármelyik pillanatban kihúzhatja az élet a lábunk alól a szőnyeget. Problémák a vállalkozásban, betegség, háború, ezer váratlan dolog történhet.

A védőháló és az egyetlen biztos pont a cégedben és az életedben TE MAGAD VAGY. Kizárólag. 

Rajtad múlik, hogy hogy vannak a munkavállalóid, a családtagjaid, és mindenki, akivel kapcsolódsz. 

A cégben – különösen válsághelyzetben nagyon fontos a vezető stabilitása. Amikor kitört a járvány, még a Tatabánya Erőmű gazdasági igazgatójaként dolgoztam. Példaértékű volt, ahogy az ügyvezető kezelte ezt a helyzetet, és nekünk vezetőknek is ugyanolyan stabilitást és kiegyensúlyozottságot kellett mutatnunk. Nem volt bizonytalanság, mindenki minden felmerülő kérdésre választ kapott, tiszta és egyenes kommunikáció volt. 

Hogyan értem ezt el a saját életemben, és mi segít, hogy most is tudatosan vezessem a saját cégemet, és megteremtsem a szeretteimnek a biztos otthont, ahová jó hazajönni?

ÉNIDŐ – FEKTESS MAGADBA!

Nagyon régóta eszerint az alapelv szerint élek, hogy repülőgép-szerencsétlenség esetén először saját magamnak kell feltenni az oxigénmaszkot, utána jöhetnek a gyerekek. Ugyanez igaz a cégvezetésre is. Ha anya jól van – mindenki jól van. Ha a vezető jól van – mindenki jól van.

Nagy tévedés azt gondolni, hogy ha folyton túlórázunk, és az “év dolgozója” címre pályázunk, akkor biztonságban vagyunk a munkahelyünkön. Vagy ha családanyaként/apaként halálra dolgozzuk magunkat, akkor boldog lesz a családunk vagy a házasságunk. Nem ezen múlik. Muszáj, hogy legyen időnk magunkra, olyan tevékenységekre, ami feltölt és egyben tart minket. Mert veszély esetén sokkal jobban helyt tudunk állni, ha egészségesek és erősek vagyunk. Mire gondolok konkrétan? 

  • SPORT – kötelező 
  • Olyan tevékenységek, amik senkinek nem hasznosak, egyszerűen élvezet csinálni
  • Olvasás
  • Meditáció
  • Tanulás, önfejlesztés
  • Utazás, elvonulás

Nagyon nehéz ezt megcsinálni, mert a belénk rögződött minták arra sarkallnak minket, hogy a lehető legtöbbet teljesítsünk. Én magam is sok év munkájával értem el, hogy erre már tudok figyelni. MAGADBA FEKTESS! Az mindig megtérül.

A KÖZÖSSÉG EREJE

Társas lények vagyunk, és a cégvezető legnagyobb ellensége a magány. Nem tudja senkivel megosztani a problémákat, a döntések súlya egyedül az ő vállán van. Érdemes még külön női és férfi közösségekbe is eljárni, mert egész másfajta problémáink vannak nőként és férfiként, amiben tudjuk segíteni egymást. Én nemrég csatlakoztam a Tudatos Női Vezetők közösségéhez, és már az első találkozó után éreztem, hogy ez egy teljesen más energia, amiben itt vagyok. Feltölt, tudok tanulni és tanítani, segítjük egymást a “női problémák” megoldásában. Nagyon sok vezető rájött már arra, hogy együtt másokkal többre tud jutni, és adott esetben a céges kihívásokra egy külső szem teljesen másképp tud ránézni. A legutóbbi Balogh Petya Alumni Csoport találkozón például egy nagy cég vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mikor érdemes külsős könyvelővel dolgozni, és mikor egy belső pénzügyi csapatot létrehozni? Mik az előnyei és hátrányai? A probléma amit felvetett az volt, hogy kvázi “későn” kap információkat a könyvelőtől az adófizetésről, hogy tudná ezt megoldani? 2 megoldást javasoltam neki:

1. Belső pénzügyes csapat, könyvelés házon belül

Ez a megoldás sokkal költségesebb, mint egy könyvelő cég, cserébe nem biztos, hogy jó szakembereket sikerül neki felvenni. Persze van az a cégméret, ahol már muszáj ezt meglépni, de viszonylag nagy cégeket (több milliárdos árbevétel, 50-100 fő) még simán el tud a mi irodánk is vinni. 

2. Külső könyvelő + saját pénzügyes + belső információs rendszer

A mi ügyfeleink például így működnek. Van egy pénzügyi asszisztens (akinek nem kell könyvelőnek lenni), de ért a számlázáshoz, és az anyagokat fel tudja tölteni a könyvelőnek.

A belső információs rendszernél pedig nem kell nagy dologra gondolni. A kimenő számlákat le tudjuk kérni a számlázó programból. Meg is van az ÁFA fizetendő oldala. A bejövő számlákat pedig vagy iktatja valaki, vagy pedig lekérdezhetők a NAV rendszeréből. Itt már megvan az ÁFA bejövő oldala. Egyrészt ez azért szerencsés megoldás, mert nem kell “várni” a könyvelőre, aki csak az adatok teljes feldolgozása után tud információt adni, másrészt nekünk magunknak is van egy képünk a vállalkozásunkról, amit aztán össze tudunk vetni a könyvelő által adott adatokkal.

RENDRAKÁS

Mire kell itt figyelni?

  1. Fizikai környezet

A fizikai környezetünk nagy hatással van a mentális egészségünkre, ezért fontos, hogy egy kellemes környezetben legyünk otthon is és a munkahelyünkön is. Ki van otthon szívesen egy elhanyagolt lakásban, vagy egy olyan irodában, ahol tele van az íróasztalunk papírokkal, elintézetlen dolgokkal.

Én itthonról dolgozom, és Zeusz vigyázó szeme van a papírok felett 🙂 És az irodánk, ahol néha össze tudunk jönni, is egy olyan hely, ahol jó lenni.

  1. Fejben rendrakás

Ebben segít például egy reggeli meditáció, ahol ki tudok kapcsolni, “kiürítem a fejem”, és néha ilyenkor jutnak eszembe a legjobb ötletek, megoldások. Ugyanezt a célt szolgálja a “kiszakadás” a napi mókuskerékből, amihez én el szoktam utazni.

  1. A céges adminisztráció rendbetétele

Ennek sok összetevője lehet, de a 2 legfontosabb a könyvelés és a szerződéses állomány rendbetétele. Egy új ügyfelemmel beszélgettem legutóbb arról, hogy miért szeretne könyvelőt váltani? A válasz az volt, hogy nem érzi magát biztonságban, “érzi”, hogy nincs rendben a könyvelés, neki folyamatos stresszt okoz, és ő ezt nem szeretné. Nem ért az adó jogszabályokhoz, és nem is akar ezzel foglalkozni. Milyen könyvelőt szeretne? Aki megbízható és érthetően kommunikál. Nos, ezek nem nagy dolgok, mégis sokszor elmaradnak, és bizonytalanságot okoznak a cégvezetőben. Holott neki nem az a dolga, hogy ezzel foglalkozzon, éppen elég az üzletre koncentrálni.

FONTOS, HOGY BIZTONSÁGBAN ÉREZD MAGAD? KERESS MINKET BIZALOMMAL!