VIVA MAGENTA – 2023 A NŐI VEZETÉS ÉVE LESZ

Így az ünnepekre készülődve minden évben egy kis „számvetést” készítek, hogy miről is szólt ez az év, mit értem el, mire szeretnék fókuszálni a cégben a következő évben.

De emellett az is középpontba került most, hogy hogyan tudok elcsendesedni, az energiámat jól irányítani, hogy mindenkinek békés legyen a karácsony a családban. Mert ez a legfontosabb dolgom. Az utóbbi hetekben elolvastam pár könyvet, részt vettem néhány tanfolyamon, de ezek elsősorban nem arról szóltak, hogy hogyan legyek sikeres cégvezető, hanem arról, hogy hogyan tudok harmóniát teremteni magam körül.

Bár az év vége számunkra a munkában pörgős időszak, ezt ellensúlyozom azzal, hogy a családban ilyenkor nincs rohanás, idegeskedés, ajándékozás, csakis együtt töltött minőségi idő.

Mert ez egyedül rajtam múlik.

MI A NŐ FELADATA A VILÁGBAN?

Egy indián tanítás ezt úgy fogalmazta meg, hogy „A nő legnemesebb feladata, hogy elvezesse a férfit a saját szívéhez.”

Hogy jön ez a mondat az üzleti világhoz és a női vezetéshez?

2 héttel ezelőtt részt vettem egy nőknek szóló 3 napos tanfolyamon, ahol a női kommunikáció, a női vezetés volt a téma. Nem üzleti tanfolyam volt, inkább a női létezésre, mint egységre fókuszált – Dora Gyula és felesége, Nagy Ágnes tartotta. Az önfejlesztésben szerintem nincs különbség, hogy egy könyvelő cég vezetőjeként vagy nőként, anyaként megyek el egy tanfolyamra vagy hallgatok meg egy előadást. Hiszen az, amit tanulok „nőként” vagy „üzletasszonyként” hat egymásra és kiegészíti egymást.

A NŐNEK TERMÉSZETES KÉPESSÉGE, HOGY ADJON EGY MÁSIK NÉZŐPONTOT

HOGYAN?

A férfi hazajön, dühös a világra, probléma van a cégben. A raktáros visszaszólt neki, amikor számonkérte, hogy miért megy haza a munkaidő vége előtt. Szó szót követett, és a férfi, aki egy sikeres cégvezető, elhatározza, hogy másnap ki fogja rúgni a raktárost. Mégsem engedheti meg, hogy egy alkalmazott így beszéljen! A felesége aztán elkezdi kideríteni, hogy valójában hogyan történt az eset. Okosan kérdez, és így kiderül, hogy a raktáros jó munkaerő, sosincs hiány a raktárban, precíz, pontos. Mégis mi történhetett vele? A kérdések hatására a férfi eldönti, hogy másnap a végére jár a dolognak, mert így, hogy a dühe elpárolgott, ő is kezdi furcsállni ezt a helyzetet. Kiderül, hogy a raktárosnak van egy beteg kislánya, és azért akart korábban elmenni előző nap, hogy el tudja vinni az orvoshoz, mert a feleségének tovább bent kellett maradnia. Úgy gondolta, nem lehet belőle baj, ha néhány perccel előbb elmegy, hiszen a munka rendben el volt végezve.

Mi történt? A feleség adott egy másik nézőpontot, ami a férfinak első dühében a sok gondja közepette nem jutott eszébe, és ezzel a nő megmentette egy ember munkahelyét, és a férjét egy rossz döntéstől.

MI IS A NŐI VEZETÉS LÉNYEGE? MIT TANULTAM MEG EBBŐL?

“A Női Vezetés az, amikor egy feladat, legyen otthoni, vagy üzleti – a nő természetes lényéből fakadóan van irányítva. Abból a „másságból”, ami más úton keresi a megoldást. Ez a teljesen másság máshonnan néz, más utakat lát, mást tart kivitelezhetőnek, ahhoz más módszereket keres”.

A tanfolyam végén kaptunk egy magenta színű karkötőt, hogy emlékezzünk arra a tudásra, ami minden nőben megvan, és ezt a világ hasznára tudjuk fordítani.

A Pantone a Viva Magenta színt jelölte ki a 2023-as év színének.

A Pantone nem véletlenszerűen választja meg az év színét, az év színének jelentéssel kell bírnia. Az adott évre vonatkozó színnek tükröznie kell a világ aktuális helyzetét, az emberiség kulturális, technikai eredményeit, haladását, küzdelmeit.

Goethe színelmélete szerint a magenta szín a védelmezők védője, a gyógyítók gyógyítója. És a női vezetés színe is ez.

MIÉRT VAGYUNK OLYAN FONTOSAK MI NŐK ÉS MIÉRT OLYAN FONTOS A NŐI VEZETÉS?


2019. december 16-án Barack Obama volt amerikai elnök Szingapúrban tartott előadást az irányításról, vezetésről. Ebben azt fejtegette, hogy rengeteg globális probléma a férfiaknak köszönhető.

A korábbi amerikai elnök szerint a konfliktusok rendre az idősebb generáció hatalomvágyó férfijaitól erednek, és azért nem oldódnak meg, mert nem hajlandók elállni az útból. Véleménye szerint, ha csak két évig minden ország élén egy-egy nő állna, jelentősen javulna az életszínvonal, és jobb eredmények születnének.

A férfias energia lineáris, fókuszált és feladat-orientált, a mennyiség tükrözi a minőséget. A férfias energia a parancsnoki és irányítási stílusban nyilvánul meg; tisztában van a hierarchiával, és így vezetési stílusában militarista.

A nőies energia más. Kapcsolat-orientált; célja, hogy minél több emberrel kapcsolatba kerüljön, a nők szeretnek összejönni, beszélgetni és kapcsolatba lépni, ezt a férfias energiával rendelkezők időpocsékolásnak tartják.

A nőies energia fontossága egyre növekszik.

MIÉRT?

Az információs forradalom lehetővé tette a közösségi hálózatok, például a Facebook és a LinkedIn létrehozását és növekedését. A közösségi hálózatok nem a parancsról és az irányításról szólnak, hanem az információk összegyűjtéséről és megosztásáról.

Ahogy a szervezetek egyre összetettebbé válnak, az autokratikus vezetés nem működik jól. Az egészséges és egyre nagyobb szervezetek fenntartása hálózati kapcsolatokat, részvételi döntéshozatalt és mások iránti érzékenységet igényel.

Vállalati környezetünk egyre inkább kapcsolatorientált, ahogy az életünk is.

A Női Vezetés arról szól, hogy hogyan lehet döntéseket hozni strukturálisan és részvételi alapon. Befogadó. Mások érdekeivel foglalkozik. Otthon ugyanúgy, mint vállalati környezetben.

ÍGY 2023 SZÁMOMRA A NŐI VEZETÉS ÉVE LESZ.