CHECK OUT –  avagy könyvelő a világ (másik) végén II.

“Nincsenek problémáid?Akkor halott vagy!”

/Dr. Ichak Adizes/

Cyprus, Ayia Napa, 2022. augusztus

Homokos tengerpart, pezsgő éjszakai élet, pihenés. 

Vasárnap este azonban, amíg a barátnőm olvas, néhány adóbevallást még átnézek, kiadok pár feladatot. Volt olyan nyaralásom, ahol komplett negyedéves ÁFA időszakot “vezényeltem le” Afrikából. Kicsit lassú volt az internet kapcsolat, de ezen kívül probléma nélkül ment minden, a csapatom tudta a dolgát. 

Közben nagyon sokan megkérdezték, és megkérdezik most is, hogy “Nem rossz neked, hogy egy ilyen gyönyörű helyen dolgoznod kell?” Nézőpont kérdése. Rossz lenne nekem, hogy egy szép helyen a tengerparton ülve dolgoznom kell? Nem, nem rossz. Épp céget építek. Én tudtam, hogy mit vállalok. Vagy azt választom, hogy nem utazom sehova, vagy pedig vállalom, hogy beesik pár sürgős téma a pihenés alatt. És amikor kikapcsolódom, és otthon hagyom a napi teendőket, ilyenkor születnek a legjobb ötletek, amiket majd használni tudok, ha hazamentem. Ilyenkor tudok igazán vezető lenni a cégemben. Nekem el kell menni néha, hogy igazán hatékony tudjak lenni. 

Sokan élnek egy hamis “work-life-balance” illúzióban, mert a tanácsadók és a “megmondóemberek” azt mondják, hogy ha vállalkozóként nem tudod azt megvalósítani, hogy napi 2 óra munkával 1 év alatt milliomos legyél, akkor valamit rosszul csinálsz. Komolyabb, általam elismert szakemberek viszont azt mondják, hogy minimum 10 év, amíg felépíted a cégedet. És közben nagyon keményen kell dolgoznod, és ott kell lenned legalább a stratégiai döntéseknél, az első években pedig non-stop.

Lehet, hogy nem is tudnék csak napi 2 órát dolgozni. Nekem a munka nem egyenlő a szenvedéssel, és azt gondolom, hogy azért születtem, hogy valami hasznosat tegyek le az asztalra az életem során. És ha meglesz a cégemben 10 éven belül, amit szeretnék, akkor sem fogok hátradőlni. Nagyon sok tervem van. Tanítani fogok. Önkénteskedni, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Szeretném a fiatalokat megtanítani arra, amit én már tudok, hogy a gazdasági híreket olvasva lássák, amit én látok. Válságálló vállalkozást csak úgy tudunk építeni, ha felkészülünk a változásokra. Nem az a lényeg, hogy ne legyen probléma, mert a probléma maga az élet. 

Mikor tudsz jól felkészülni a problémákra, a változásokra, vagy akár egy válsághelyzetre? Hogyan tudod ezeket jól kezelni? 3 fontos dolgot emelnék ki: 

1. Ne kapkodj!

  • Ha jó cégvezető vagy, nem fogsz hirtelen mindenkit elküldeni, ha visszaesik a forgalom, legfeljebb racionalizálsz. Megnézed, hogy a meglévő emberek közül ki az, akiről csak gondolod, hogy pótolhatatlan, de egyáltalán nem az. A válság rákényszerít arra, hogy végiggondold, ki az, akinek mennie kell a cégtől, és ki az, aki a legtöbbet teszi le az asztalra. A legtöbb cégben az érték: a munkaerő, ez a “láthatatlan vagyon”, ami számszerűsítve nem szerepel a könyvelésben. 
  • Ha jó cégvezető vagy, nem fogsz elrohanni a céges autókat eladni, csak mert megszűnt a hatósági üzemanyagár, hanem kiszámolod a könyvelőd segítségével, hogy ilyen költségek mellett megéri-e a jelenlegi konstrukció, vagy mást kell választani. Rengeteg körülményt kell számításba venni ilyenkor (pl. amortizáció, lízingdíj ÁFA-tartalma, adókedvezmények), nem szabad csak egy irányba nézni, és minden vállalkozás más.
  • Ha jó cégvezető vagy, nem rohansz el fatüzeléses kályhát venni, mert lehet, hogy fel kell venni valakit, aki felügyeli, nem tudod a fát hol tárolni, és talán még rosszabbul jössz ki a végén. Itt is ugyanaz érvényes, mint az előbbi példában, minden lehetséges verziót meg kell nézni. 

2. Olvass a sorok között!

Év elején már lehetett tudni, hogy a KATA-nak hamarosan vége lesz, csak az volt a kérdés, hogy mikor. Ehhez képest sokakat felkészületlenül ért ez a helyzet. Én épp fordítva látom, mint a többség, szerintem ez az eddigi nagyon kedvező adózási forma nem volt életszerű. Persze, használjuk ki a lehetőségeket, és éltünk is vele sokan, de bizonyos iparágakban olyan ártorzulást és alvó állapotot idézett elő a KATA, amiből most fájdalmas az ébredés. 

3. Ne higgy a tündérmesékben!

Az adójogszabályok nem azért születnek és nem azért változnak, hogy az átlagembernek vagy Neked jó legyen. Ez kőkemény matematika – vagy politika, bizonyos csoportok érdekei mentén. Nem jó hozzáállás: “Ezt ennyi céggel/vállalkozóval nem merik megtenni”. DE, MEG FOGJÁK TENNI, és ez esetben sokkal jobban jövünk ki belőle, ha felkészülünk rá.

ÉBRESZTŐ! 

NINCS problémamentes vállalkozás, nincs napi 2 óra munkaidejű cégvezető. Ha mégis létezik, őt tulajdonosnak hívják, aki kemény munkával sok év alatt összerakott egy céget, és vagy van egy jó menedzsmentje és ő csak a “műszerfalat” nézi, vagy már eladta a cégét és a következō befektetés foglalkoztatja. 

Ha nincs problémád, halott vagy. A probléma maga az élet. Megoldani ezeket viszont mi segítünk, szakértelemmel, odafigyeléssel, proaktivitással. 

Mi most a legnagyobb kihívásod? Keress bátran!