EMBERI KAPCSOLATOK VAGY TELJES DIGITALIZÁCIÓ? TE MILYEN KÖNYVELŐT VÁLASZTANÁL?

Van egy vállalkozásod, amiért éjjel-nappal dolgozol. Ez adja a saját, a családod, és az alkalmazottaid megélhetését. Te kire bíznád? Egy gépi hangra az ügyfélszolgálaton, vagy pedig egy hús-vér emberre, aki empatikusan meghallgatja a problémáidat, és megvan hozzá a tudása és tapasztalata is, hogy együtt megoldjátok?

Partneri együttműködés vagy automatizmus? Te melyiket választanád?

“A könyvelő szakma ki fog halni, mindent átvesznek a robotok!” “Nem félsz attól, hogy nem lesz munkád, mert mindent automatizálni fognak?”

“A NAV fogja az ÁFA bevallásokat is elkészíteni, nem lesz szükség könyvelőre!”

Évek óta hallgatom ezeket a károgó hangokat, és azt gondolom, hogy semmi okom félni. Nem halt ki a könyvelő szakma, sőt a szakmai tudás és tapasztalat egyre értékesebb. 

A NAV ÁFA-bevallás készítési programja csődöt mondott, és ha meg is valósul, csak az egyszerűbben működő cégeknek lesz jó. A külföldi számlákkal mi a helyzet? A Google vagy a Facebook be fogja ezeket a magyar adóhatóságnak küldeni? Mi a helyzet az ÁFA-arányosítással, a részlegesen vagy egyáltalán nem levonható ÁFÁ-val? A nem befogadott számlákkal? Hogy a KATA körből kiesőkről ne is beszéljünk. “Az egyéni vállalkozóknak nem kell könyvelő”. Persze, hogy nem. Új ügyfelemnek 8 hónapra visszamenőleg kell az ÁFA-bevallásokat és közösségi összesítő nyilatkozatokat elkészíteni, mert senki nem szólt neki, hogy hiába KATA-s és alanyi adómentes, a helyzetet bonyolítja, hogy EU-s másik országba is nyújt szolgáltatást. 

2018 óta papírmentes irodaként működünk.

Nálam jobban senki nem támogatja azt, hogy az adatrögzítést helyettesítsük minél inkább automatizmusokkal, hogy ne ezzel menjen az idő.

De miért is fontos, hogy ne bízzuk a cégünket egy “teljes automatizmust” ígérő irodára?

1. BIZALOM

A könyvelői szolgáltatás egy bizalmi együttműködés. Azt mondják, orvosnak, ügyvédnek és könyvelőnek mindig csak az igazat szabad mondani. Mélységesen egyetértek ezzel, mert ha nem ismerjük a teljes valóságot, akkor nem tudjuk felhívni a figyelmet a kockázatokra. Sok esetben a cégcsoport vagy a család teljes vagyonáról tudunk mindent. Te rábíznád ezeket az információkat egy ügyfélszolgálatosra a vonal végén?

2. PARTNERI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Azt gondolom, a személyes (vagy online) megbeszélések kellenek ahhoz, hogy jó munkát tudjunk végezni. Nem adatrögzítők vagyunk, hanem szakemberek, akik közösen dolgoznak azon az ügyfelekkel, hogy a cégükben rendben legyenek a számok.

3. SZAKMAI TUDÁS ÉS TAPASZTALAT

Volt nemrég egy szakmai vitám erről, amikor arról próbáltak meggyőzni, hogy a NAV online adatokból meg lehet csinálni egy ÁFA-bevallást. Hogyan? A jogszabályok szerint is szükséges a bizonylat fizikailag ahhoz, hogy az ÁFA-tartalmát levonásba lehessen helyezni. Hiszen gondoljunk bele, bárki besétálhat egy üzletbe, és kérhet a nevünkre számlát (van erre sok példa), és mivel egyetlen rendszer sem tökéletes, a hibalehetőség fennáll. Sosem felejtem el mentorom és tanítóm szavait, akit ma is a szakma legjobbjának tartok: “Ha ránézek egy főkönyvi kivonatra, a gömbérzékem megsúgja, ha valami nincs rendben”. És mindig igaza volt. Hiszem, hogy már én is tartok itt szakmai tudásban, hogy a “gömbérzékem” jelez, ha valami hiba van. Van egy automatizmusnak érzékelése? Ugye, hogy nincs? Kell egy mindent látó szakmai szem ahhoz, hogy a digitális folyamatokat ellenőrizze. 

Nem kell bedőlni egy olyan ajánlatnak, amely azt ígéri, hogy ha nagyobb forgalma lesz a cégnek, akkor sem változik az ár, hiszen ugyanannyi munka 300 db, mint 1000 db számlát feldolgozni. Valóban? És ki fogja ellenőrizni? Vajon ugyanannyi felelősséggel jár egy 500 M Ft és egy 5 mrd Ft árbevételű cég könyvelése? Ugyanolyan adózási problémákkal küzdenek?

4. EMBERI KAPCSOLATOK

Bár én is üdvözítőnek tartom, hogy sok mindent tudunk (és akarunk is) automatizálni a munkánk során, az emberi kapcsolatokat semmi nem helyettesítheti. Most hogy mélyül a válság, egyre nagyobb szükség van az empátiára és olyan emberekre magunk körül, akikben megbízhatunk, és megoszthatjuk velük a gondjainkat. Én vagy a kollégáim egyenrangú partnerként tudunk csatlakozni egy tulajdonosi megbeszéléshez, ahol stratégiai, tervezési, folyamat optimalizálási kérdéseket is meg tudunk beszélni.

A TE DÖNTÉSED, TE MILYEN KÖNYVELŐT VÁLASZTANÁL?