A MOTIVÁCIÓ – Üzleti történetek III.

2020 január 5., Budapest Benczúr Hotel, Lippner Tamás élettervező szemináriuma. Itt találkoztunk először együtt mi hárman – a MOTIVÁTOROK törzstagjai. Akkor még nem volt világjárvány, mit sem tudtunk a közelgő emberi, mentális és gazdasági válságról. De nem is ez hozott össze minket. 

Az élettervező szemináriumot Tamás minden évben megrendezi, leginkább olyan cégvezetők szoktak részt venni rajta, akik egyrészt ismerik és hitelesnek tartják őt, másrészt pedig fontos nekik az, hogy minden év elején ránézzenek arra, hol tartanak, és mit tesznek azért, hogy a céljaikat megvalósítsák.

A legütősebb kérdés a szeminárium elején az, hogy „Mit szeretnél, hogy mit mondjanak rólad a temetéseden a barátaid, a családtagjaid, az üzletfeleid?” Hogyan éltél? Megvalósítottad a vágyaidat? Engem minden évben újból mellbe vág ez a kérdés, pedig már rutinos résztvevő vagyok.

De minek ehhez minden évben összejönni? Fel tudom tenni magamnak ezeket a kérdéseket otthon is! A közösség ereje miatt. 

MERT TÜKREI VAGYUNK EGYMÁSNAK.

MOTIVÁLJUK EGYMÁST.

SEGÍTJÜK ÉS ELFOGADJUK EGYMÁST.

Ez olyannyira igaz, hogy mi hárman, akik itt egy csoportban voltunk, elkezdtünk a szeminárium után rendszeresen találkozni, és létrehoztuk a Motivátorok MasterMind csoportot. Bővültünk azóta néhány új taggal, de mivel ez egy zárt közösség, csak olyanok lehetnek tagok, akiket mindhárman feltétel nélkül elfogadunk. 

Mitől különleges a mi kapcsolódásunk? A bizalom, ami összetart minket, nem cégméret vagy árbevétel alapján választottuk egymást. Három fontos funkciója van ennek a közösségnek:

1. Megosztás – visszajelzés. Lehetsz bármilyen sikeres a munkában vagy a saját cégedben, biztosan van olyan probléma, amit ha meg tudsz osztani egy kívülállóval, sokkal tisztábban rálátsz a saját működésedre. Én eddig abban a „tévhitben” éltem, hogy nőként már egész jól megy az a funkció, hogy támogatom a tárgyalásokon a férfiakat, nem akarok mindenáron főszereplő lenni. A legutóbbi Motivátorok találkozón azonban egy kedves barátom rávilágított, hogy ez mind nagyon szuper, de azért még nem sikerült 100%-ban megvalósítanom. Nos, vettem az adást, dolgoznom kell egy kicsit még ezen… Fontos, hogy mindig legyen valaki, aki lehúz a Földre!  🙂

2. Motiváció – az üzletben és az élet egyéb területein is tudjuk motiválni egymást. Én pont az „alkalmazottból vállalkozó” létmódban vagyok, és ez a közösség 2 dologgal segített nekem kilépni (írtam is erről a Döntés című cikkemben legutóbb). Egyrészt nagyon cikinek éreztem a havi találkozónkon folyton mondogatni, hogy nekem már nem sok kell, és váltok, másrészt kérdés nélkül is tudtam, hogy ez a közösség támogatni fog engem mindenben.

3. Támogatás – ha olyan üzleti partnerrel dolgozunk, ahol a másik tudására is szükség van, ajánljuk egymást. Ez nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen a saját hitelességünket „kockáztatjuk”. Szuper egy olyan bizalmi közösség tagjának lenni, ahol azt mondják rólad, hogy Te vagy a legjobb az adott területen. DE csak olyan munkát, üzletet hozunk a másiknak, amit ő szívesen elvállal, mert magáénak érzi és tudja, hogy maximálisan meg is tudja csinálni.

Ha valamelyikünknek szakmánkba vágó kérdése van, bármikor segítünk egymásnak. 

Ezt a 3 funkciót szeretnénk megosztani más cégvezetőkkel is, mert lehet valaki bármennyire sikeres a vállalkozásában, nem biztos, hogy belülről minden problémára rálát. Alkottunk ezért egy profi szakértő csapatot, hogy a saját üzleti, cégvezetői tapasztalatunkkal tudjunk másoknak is segíteni.

Mikor lehet ránk szükséged?

1. SIKERES vagy, de folyamatos stresszben. Egyszemélyes hadseregként minden vezetői funkció nálad van, ha veled történik valami, aggódhatsz a cég működéséért. Van pénz a cégben, de csak „érzésre” van minden rendben, nincs tudatos tervezés, nem tudod pontosan, vajon minden tevékenységed profitot termel-e, vagy van olyan, amivel nem éri meg foglalkozni. 

2. VÁLSÁGBAN vagy, tudod, hogy szükséged lenne segítségre, de nem látod pontosan, hol van a probléma. Vagy ha látod, nincs olyan szakember, aki tudna neked segíteni. 

3. SIKERES vagy, de csak a nyereség volt eddig fontos. Az üzleti folyamataid nincsenek leírva, átgondolva. Mindenki tudja, mikor mi a dolga, vagy csak ad-hoc módon, kézi vezérléssel irányítasz? Biztos, hogy ennyit kell adminisztrálni, vagy lehet néhány folyamatot automatizálni? Vannak-e bizonyos tulajdonosi, vezetői funkciók, amit már szívesen átadnál, mert tehernek érzed, csak nem tudod, hogyan? 

És a legfontosabb kérdés: Valóban azt csinálod, amit szeretnél, vagy csak ebben vagy jó és sikeres, de nem ez a Te igazi utad? Akkor is ezt csinálnád, ha nem lennének fontosak az anyagiak, nem kellene pénzt keresned?

Neked van már MOTIVÁTOROD?